✅ اصولاً اصلاح PH خاک، کار مشکلي است معمولاً PH خاک را بعنوان يک خصوصيت ثابت در نظر ميگيرند و خيلي تغيير نميدهند. زيرا خاک داراي خاصيت تامپوني يا واحدي است و در مقابل تغييرات PH از خودش مقاومت نشان ميدهد. لذا توصيه ميشود با توجه به PH خاک، گياه انتخاب و کشت شود.
✅ براي تغيير PH خاک به خاکهاي اسيدي آهک اضافه ميکنند و در نتيجه PH خاک افزايش پيدا ميکند، کاري که در کشورهاي اروپايي و اقليم مرطوب صورت ميگيرد و مشکل خاکهاي آنها، اسيدي بودن است كه بايد از طريق مصرف آهک، PH را افزايش دهند.
✅ مشکل خاک ايران، بالا بودن PH خاک و قليايي بودن آن است.
✅ براي کاهش PH خاک بايد از يکسري مواد اصلاح کننده يا کاهش دهنده PH استفاده بکنيم. يعني اينکه در بعضي جاها از طريق آبياري اسيد سولفوريک و اسيد نیتریک به خاک اضافه کنيم. ولي مصرف اسيد کاري مشکل و همراه با خطرات جانبي بوده و توصيه نميشود
✅ براي کاهش PH خاک، از گوگرد میتوان استفاده کرد. عنصر گوگرد اضافه شده به خاک بوسيلهي باکتري تيوباسيلوس (كه در خاك موجود است) اکسيد شده و اسيد سولفوريک توليد ميكند و PH خاک را تغيير ميدهد، اما کاهش PH خاک زياد نيست بلکه فقط در حد يک واحد PH تغيير داده ميشود.
در روش ديگر، PH خاك را موضعي كاهش ميدهند تا اثرات منفي آن را از بين ببرند. مثلاً مقدار كمي از خاك گلدان را انتخاب كرده
(حدود 0/2كل خاك گلدان) و PH آن را كاهش ميدهند، وقتي ريشه گياه به آن قسمت خاك رسيد در محيط مناسب عناصر خود را دريافت ميكند.
✅ روش ديگر، مصرف کودهاي اسيدزا است. مصرف کود سولفات آمونيوم بطور جزيي ميتواند PH خاک را کاهش بدهد.
✅ استفاده از از انواع کودهای الی بطریقه چالکود ، و مواد هیومیکی مانند هیومیک اسید، فولویک اسید همراه با اب ابیاری، در طول فصل رشد، در کاهش و متعادل نگهداشتن ph خاک برای جذب عناصر، از روشهای دیگر و بسیار تاثیرگذار بوده و برای همه محصولات قابل توصیه میباشد. راهکارهاي اصلاح خاکهاي آهکي و يا اسيدي